12 juli 2017

Nieuwe infographics: E-bookabonnementen in de lift

Vandaag publiceert CB nieuwe barometers die inzicht geven in de ontwikkeling van het e-book en het fysieke boek in Nederland. De boekenbarometer en de e-bookbarometer over het tweede kwartaal van 2017 laten overall een (lichte) groei zien.

Meest opvallend is de ontwikkeling van de e-bookafzet via abonnementen. Deze laat een groei zien van 430% ten opzichte van Q2 2016. De (losse) e-bookverkoop blijft ook groeien: 8,4% ten opzichte van Q2 2016. Het fysieke boek lijkt hier niet onder te lijden, de afzet hiervan is gestegen met 5,4% (t.o.v. Q2 2016). In het vorige kwartaal zagen we nog een lichte daling van -3,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor. Ook het aantal nieuwe titels groeit, net als de populariteit van luisterboeken, al vlakt die groei wat af.

Nieuw: Aantal unieke titels ten opzichte van de afzet en marktwaarde

Aan de grafieken afzet/marktwaarde-vergelijking is een derde element toegevoegd: het aantal unieke titels dat verantwoordelijk is voor de betreffende afzet en marktwaarde. Bij de verdeling per genre is zichtbaar dat in de ‘kleinere’ genres meer titels verantwoordelijk zijn voor de afzet en omzet dan bij fictie en thrillers en spanning.

Download hier de E-bookbarometer Q2 2017

Download hier de Boekenbarometer Q2 2017

Bekijk de voorgaande barometers via www.cb.nl/infographics.