“CB helpt ons nieuwe kanalen aan te boren”
Clavis Uitgeverij
Home Media Onze klanten Clavis Uitgeverij

Prettig, correct en betrouwbaar. Bij Clavis Uitgeverij in het Belgische Hasselt klinkt niets dan lof over CB. De Nederlands-Vlaamse samenwerking is een succesformule die volgens Clavis Uitgeverij vaker zou moeten worden toegepast in het boekenvak.

Clavis Uitgeverij is ontstaan vanuit een kleine boekenwinkel in Hasselt. In 1981 besloot de eigenaar zelf kinderboeken te gaan uitgeven. Vorig jaar kwamen er 220 nieuwe titels uit. Clavis is in het Nederlandse taalgebied de grootste uitgever van kinderboeken. Internationaal is de uitgeverij betrokken bij diverse co-edities. De boeken van Clavis Uitgeverij worden uitgegeven in meer dan 40 landen.

Efficiëntieslag

Als integraal logistiek dienstverlener verzorgt CB sinds 2013 de opslag en het gros van de distributie van de boeken naar klanten in Nederland en Vlaanderen, inclusief de facturatie. De distributie in Vlaanderen lag voorheen bij een andere partij. De overstap naar CB betekende een vereenvoudiging. General manager Leon Kustermans: “Wij hadden hoge kosten voor het opvolgen van onze voorraad, die van het ene naar het andere magazijn werd doorgestuurd. Door alles te bundelen op 1 locatie hebben we een efficiëntieslag gemaakt.”

“Het was één van onze beste beslissingen ooit”, zegt ook uitgeefster Kristien Werck. “Onze Nederlandse klanten hadden vroeger regelmatig last van stockbreuk. Soms konden we bijleveren vanuit België maar niet altijd waren boekhandels bereid om daarop te wachten.”

Perfecte dienstverlening

Over de samenwerking met CB zijn Kustermans en Werck uitermate tevreden. “CB is betrouwbaar, concreet en rigoureus gestructureerd. De dienstverlening is perfect. Dankzij CB kunnen wij nieuwe kanalen aanboren en in België grote ketens zèlf bedienen. De samenwerking heeft er ook toe geleid dat wij in Nederland steeds meer verkopen. Vroeger draaiden wij de meeste omzet in Vlaanderen, maar inmiddels is dat Nederland. Het gaat hard: sinds begin dit jaar hebben we er in Nederland weer een aantal kanalen bij.”

Vaker samenwerken

Voor veel Vlaamse uitgevers lijkt het vreemd om de hele logistiek vanuit Nederland te laten verzorgen. Toch kan Kustermans het zijn vakgenoten alleen maar aanbevelen: “In Vlaanderen wordt permanent gekeken hoe men ook de Nederlandse markt kan bewerken. Mijn advies aan collega’s: stap in het schitterende coöperatiesysteem dat CB sinds meer dan 100 jaar is. In het Nederlands-Vlaamse boekenvak zouden de krachten vaker moeten worden gebundeld. We zitten zo dicht bij elkaar. Het is één markt.”

Internationaal actief

Op internationaal vlak zijn China en Amerika voor Clavis Uitgeverij de grootste markten. “We proberen voortdurend te verbreden. Zuid-Europa doet het momenteel, ondanks de crisis, heel goed. Ook Duitsland is een belangrijke afzetmarkt geworden. Daarnaast zijn we ons aan het richten op Oost-Europa en de Arabische wereld.” Los van het economische aspect krijgt men bij Clavis Uitgeverij een kick als de internationale afzetmarkt weer een stukje groter wordt. “Hoe bijzonder is het om een boek in een nieuwe taal uit te geven? Daar worden wij én onze auteurs echt blij van.”

Meer klantverhalen