Philippe Robbers
10 jun. 2019, door Philippe Robbers
media

De beschikbaarheid van e-books

Het is goed mogelijk dat u als uitgever uw e-books al volledig op de rit heeft. Toch is het verstandig om zo nu en dan te controleren of alles nog naar wens verloopt. Want er verandert wel eens iets, en het is zonde als uw e-books niet overal leverbaar zijn terwijl dat wel de bedoeling is.

Hieronder vindt u verschillende tips over hoe u het bereik van uw e-bookcatalogus zo groot mogelijk kunt maken – en houden, zodat uw e-books overal gekocht én gelezen kunnen worden. Hieronder in het kort wat u daarvoor kunt doen:

  1. Levering aan alle afnemers toestaan;
  2. Uw e-books aan alle afnemers beschikbaar stellen;
  3. Beschikbaarheid in alle vormen activeren: lenen via KB, verkoop én abonnementen via webwinkels.

Hoe u dit doet? Dat licht ik hieronder verder toe.

Afnemers in uw netwerk controleren en beheren

Geregeld sluiten nieuwe e-bookverkopers zich aan bij CB, waarover u per e-mail op de hoogte wordt gehouden. Daarnaast kunt u ook in CB Online afnemers inzien en beheren. Dat kan in het scherm “Netwerk”. Is er een afnemer niet verbonden? Dan zijn uw e-books daar nog niet te koop.

De beschikbaarheid van e-books


Korting voor e-books opgeven

In tegenstelling tot fysieke boeken is er voor e-books geen standaard korting. Daarom is het van belang dat u zelf de korting opvoert waartegen u de e-books wilt verkopen. Dit kunt u doen in het scherm Kortingen / Digitaal artikel.

De beschikbaarheid van e-books


Beschikbare titels controleren

Het kan geen kwaad om met enige regelmaat te controleren of uw e-books op de juiste plekken te koop zijn. Deze controle kunt u uitvoeren in CB Online in het scherm Assortiment / Overzichten digitaal.

De beschikbaarheid van e-books


Uitlenen via KB

Naast reguliere verkoop en abonnementen kunnen consumenten e-books ook lenen. Om e-books uit te lenen dient u de overeenkomst met KB te bevestigen, daarna kunt u zelf titels beschikbaar stellen voor uitlenen via de KB. U vindt KB en de uitleningen in de schermen CB Online / Netwerk / KB en CB Online / KB Afspraken.

De beschikbaarheid van e-books


Webwinkels, platformen, verkoop en abonnementen

Afnemers zijn er in overvloed en zijn allemaal te vinden in het scherm “Netwerk”. U kunt hier ook de levering van uw e-books activeren. Er zijn drie soorten afnemers: webwinkels, webwinkel+ en platformen. Wat u over deze afnemers moet weten:

  • Webwinkels en webwinkels+ verkopen e-books d.m.v. een downloadlink.
  • Platformen leveren de e-books zelf aan de consument in een reader of d.m.v. een app.

Platformen kennen ook een tweedeling, namelijk:

  • Reguliere verkoop: klant koopt en betaalt één e-book per keer.
  • Abonnement: klant betaalt een vast bedrag per maand en kan dan vrijelijk gebruik maken van het assortiment van de betreffende aanbieder.

Geeft u naast e-books ook audioboeken uit? Lees dan dit blog over de beschikbaarheid van audioboeken.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over het beheren van uw e-books ook eens op support.cb.nl. Neem bij vragen contact op met uw accountmanager of onze klantenservice. We helpen u graag op weg!

Philippe Robbers

Philippe Robbers

Sales- & accountmanager

Philippe werkte bij verschillende uitgeverijen en is werkt sinds 2016 als sales- & accountmanager bij CB. Hij werkt met onze klanten voortdurend aan een nog betere samenwerking en dienstverlening van CB.