Consignatieleveringen, hoe werkt dat eigenlijk?

Leveringen in consignatie zijn al zo oud als de weg naar Rome. Er wordt best vaak gebruik gemaakt van deze manier van boeken verkopen aan de boekverkoper. Toch krijg ik ook veel vragen over hoe deze boekenstroom verloopt. Tijd voor een opfrisser dus!

Wat is een consignatielevering?

Consignatielevering betekent dat de uitgever boeken naar de boekhandel stuurt zonder dat deze direct betaald moeten worden. Pas als de boekverkoper de geleverde exemplaren (of een deel daarvan) verkocht heeft, volgt er een factuur. Dit type levering kan, net als alle andere orders via CB, geleverd en gevolgd worden in CB Online Verslaglegging en Analytics.

Belangrijk voor de uitgever: u voert de consignatieorder in via CB Online met het opdrachttype LCONS. CB weet dan dat het een levering zonder factuur betreft.

Boekverkoper en uitgever maken onderling afspraken over de termijn waarin de boekverkoper de boeken kan verkopen. Na deze termijn geeft de boekverkoper door hoeveel exemplaren de uitgever kan factureren. De uitgever voert voor deze aantallen opnieuw een order in via CB Online met het opdrachttype FCONS. Wij sturen dan alleen een factuur naar de boekhandel.

Retouren van in consignatie geleverde exemplaren kan de uitgever aanmelden via Customer Service van CB. Daarna ontvangt de boekhandel de retourakkoorden en kunnen de boeken terug naar CB.

U als uitgever kan in CB Online Verslaglegging precies zien welke consignatieleveringen nog openstaan onder het tabblad downloads / openstaande klantendepots. Ook in Analytics (in het dashboard 'Orders', tabblad 'Consignatie') kunt u zien wat er nog openstaat en wat er al gefactureerd is.

Automatische facturen

Wij bieden consignatieleveringen met automatische facturatie en herbevoorradingsmogelijkheden. Maakt u als boekverkoper gebruik van het winkelautomatiseringssysteem TiteLive? Dan kunt u boeken in consignatie ontvangen. Op het moment van verkoop stuurt TiteLive namelijk een signaal naar CB, waardoor er automatisch een factuur volgt voor dat verkochte exemplaar.

Eenvoudig herbevoorraden van cosignatievoorraad

Wilt u dat er na ieder verkocht exemplaar een nieuwe bestelling volgt? Dan kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om direct een nieuwe order aan te laten maken voor de uitgever in CB online. De uitgever ziet deze orders in het dashboard 'Orderinvoer', tabblad 'Consignatie herbevoorrading' en hoeft deze orders alleen nog maar naar CB te versturen om de boekverkoper weer van een nieuw exemplaar in consignatie te voorzien.

Consignatieleveringen, hoe werkt dat eigenlijk?


Meer weten? Wij helpen u graag!

Heeft u interesse in consignatieleveringen of wilt u meer informatie? Neem contact op met Customer Service van CB of stuur mij een mail (a.rasmussen@cb.nl). Wij helpen u graag!