Philippe Robbers
6 mei 2020, door Philippe Robbers
media

De beschikbaarheid van audioboeken

Zijn uw audioboeken overal beschikbaar? We voegen namelijk geregeld nieuwe afnemers toe, die niet automatisch toegang krijgen tot uw catalogus. Door een tussentijdse controle voorkomt u dat uw audioboeken niet overal leverbaar zijn, terwijl dat wel de bedoeling is.

Dit blog bevat verschillende tips om het bereik van uw catalogus zo groot mogelijk kunt maken – en houden, zodat uw audioboeken overal gekocht én beluisterd kunnen worden. Hieronder kort wat u daarvoor kunt doen:

 1. Uw audioboeken aan alle afnemers beschikbaar stellen;
 2. Beschikbaarheid in alle vormen activeren: reguliere verkoop via webwinkels en verkoop én abonnementen via zogenaamde platformen.

Hoe u dit doet? Dat licht ik hieronder verder toe.

Beschikbaarheid verbeteren

 1. Log in op www.luisterhuis.nl/uitgever
 2. Ga naar Channels > Webshops.
 3. Controleer of er titels zijn met de melding 'Enable remaining titles'. Klik erop om titels te activeren.
 4. Ga naar Channels > Platforms.
 5. Controleer ook hier of er titels zijn met de melding 'Enable remaining titles'. Geef ze waar nodig vrij door op de melding te klikken.

Hierboven verwijzen we naar de portal van Luisterhuis om titels voor afnemers te activeren.

Sinds mei 2020 is CB Online met het Luisterhuis-portal gekoppeld en is CB Online het aangewezen portal om te zien of een titel aan een afnemer is vrijgegeven.

Alle uitgevers die een Luisterhuis log-in hebben, kunnen Luisterhuis echter nog steeds gebruiken om te controleren of hun titels overal beschikbaar zijn, m.u.v. de Online Bibliotheek van de KB, want die informatie is alleen in CB Online te vinden.

Webwinkels, platformen, verkoop en abonnementen

Afnemers zijn er in overvloed en zijn allemaal te vinden in het scherm 'Channels'. U kunt hier de levering van uw audioboeken activeren. Er zijn twee soorten afnemers: webwinkels en platformen. Wat u over deze afnemers moet weten:

 • Webwinkels verkopen audioboeken d.m.v. een downloadlink.
 • Platformen leveren de audioboeken zelf aan de consument in een reader of d.m.v. een app.

Platformen kennen ook een tweedeling, namelijk:

 • Reguliere verkoop: klant koopt en betaalt één audioboek per keer.
 • Abonnement: klant betaalt een vast bedrag per maand en kan dan vrijelijk gebruik maken van het assortiment van de betreffende aanbieder.

Geeft u naast audioboeken ook e-books uit? Lees dan dit blog over de beschikbaarheid van e-books.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over audioboeken ook op support.cb.nl. Neem bij vragen gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Philippe Robbers

Philippe Robbers

Sales- & accountmanager

Philippe werkte bij verschillende uitgeverijen en is werkt sinds 2016 als sales- & accountmanager bij CB. Hij werkt met onze klanten voortdurend aan een nog betere samenwerking en dienstverlening van CB.