17 juli 2018

Boeken- en e-bookbarometer: spannende boeken populair in 2e kwartaal

Vandaag publiceert CB een nieuwe e-bookbarometer en boekenbarometer (tot en met juni 2018). De afzet via webshops blijft groeien, net als het lezen van e-books via de bibliotheek en via abonnementen. Dit kwartaal besteedt CB specifiek aandacht aan het spannende boek. Een populair genre: 12,6% van de fysieke boeken is een spannend boek, bij e-books (verkoop) is dit 33,7%.

Ieder jaar zijn in juni de Spannende Boeken Weken en de uitreiking van de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Uit de cijfers van CB blijkt dat het winnen van de Gouden Strop effect heeft. Er is een flinke afzetpiek zichtbaar rondom de dag van de uitreiking en de afzet blijft ook daarna op een hoger niveau dan vóór het winnen van de prijs. Dit geldt voor het boek en voor het e-book.

In het genre spannende boeken zijn literaire thrillers en thrillers zijn het populairst. Er zijn verschillen zichtbaar per kanaal. In de online verkoop van het fysieke boek zijn avontuur, fantasy en sciencefiction populair. In de boekhandel is dit horror en true crime. In de e-bookverkoop zijn de genres literaire thriller, spanning algemeen, horror, spionage en true crime het best vertegenwoordigd. In de e-book uitleningen zijn dat pockets spanning, oorlog, avontuur en detectives. E-book abonnees kiezen het meest voor thrillers, literaire thrillers en sciencefiction.

Afname in afzet spannende boek

Het spannende boek/e-book is een populair genre, toch neemt de afzet in de afgelopen jaren af (met een kleine opleving in 2009/2010). Ook het aandeel spannende boeken ten opzichte van het totaal neemt af. Ieder jaar is in de afzet een piek zichtbaar in het tweede kwartaal. Door de Spannende Boeken Weken en waarschijnlijk ook door de zomervakantie.

De gemiddelde prijs van een spannend e-book is het laatste jaar gemiddeld 5,1% goedkoper dan van andere e-books. Spannende fysieke boeken zijn juist gemiddeld iets duurder dan de rest: in de afgelopen 12 maanden 5,8%, in het laatste halfjaar zelfs 15,5%.

Algemene ontwikkelingen in het Nederlands taalgebied

De totale afzet van fysieke boeken krimpt. Het aandeel boeken dat via webshops wordt verkocht, is licht gestegen (1.1% ten opzichte van vorige kwartaal). E-bookverkopen laten een lichte krimp zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Kijken we naar de afgelopen 12 maanden dan zien we nog steeds een groei. Het aantal uitleningen blijft stijgen, net als abonnementen.

E-bookbarometer 2018 H1 Nl

Boekenbarometer 2018 Q2 Nl