17 januari 2017

E-books en fysieke boeken kennen goed vierde kwartaal

Vandaag brengt CB een nieuwe boekenbarometer en e-bookbarometer uit. Daarin de ontwikkelingen op het gebied van fysieke boeken en e-books in het Nederlands taalgebied, Q4 2016.

Nieuw is het opnemen van de ontwikkeling rond luisterboeken en e-bookabonnementen; beide laten een procentuele groei zien in netto-omzet. E-bookverkoop en e-bookuitleningen blijven groeien (resp. 13% en 47% ten opzichte van vierde kwartaal 2015). De afzet van het fysieke boek kende een goed vierde kwartaal met een groei van 3,9% ten opzichte van het vierde kwartaal in 2015. Het boek Judas van Astrid Holleeder droeg hier in belangrijke mate aan bij.

E-bookabonnementen en luisterboeken

CB brengt als logistieke partner van de boekensector al enige jaren deze barometers uit en blijft deze ontwikkelen. In de e-bookbarometer geeft CB nu ook inzicht in e-books via abonnementen. De netto-omzetgroei ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015 bedraag 948%. Belangrijk om daarbij te noemen is dat eind 2015 pas de eerste abonnementservices op de markt kwamen.

Daarnaast is de groei van luisterboeken nu ook zichtbaar: 40% groei in netto-omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015.

Download hier de E-bookbarometer Q4 2016

Boekenbarometer met nog meer inzicht

Nieuw in de boekenbarometer is onder meer de gemiddelde afzet (aantallen) per titel per genre (in de zogenaamde NUR-hoofdcategorieën). Ook laat CB nu het in aantal nieuwe titels in de afgelopen jaren zien, onderverdeeld in gedrukt, print on demand (POD), e-book en in Algemene boek (A&O) en studieboek (S&W).

Download hier de Boekenbarometer Q4 2016