10 april 2017

Boeken- en e-bookbarometer Q1 2017

***Door een kleine fout hebben wij op 8 april 16:30 uur een nieuwe versie van de e-bookbarometer toegevoegd. De aantallen beschikbare e-booktitels waren niet volledig juist weergegeven.***

De nieuwe boekenbarometer en e-bookbarometer van CB laten zien dat de groei in e-bookverkoop geleidelijk aan minder hard stijgt en dat het aandeel fysieke boeken dat via internet is verkocht gegroeid is met 3,4%.

Het aantal beschikbare e-booktitels stijgt flink voor uitleen (bibliotheken): een plus van 6.180 ofwel 68% ten opzichte van het vorige kwartaal. Ondanks dat er nog te weinig omzetcijfers beschikbaar zijn rondom e-bookabonnementen, zien we ook daar het aantal beschikbare titels stijgen: met 5.769 ofwel 67%.

Prijssegmenten e-books en fysieke boeken

Nieuw is de grafiek waarin zichtbaar wordt in welk prijssegment de meeste e-books en boeken verkocht zijn. Voor e-books geldt dat in het prijssegment €8,00-€9,99 het grootste aantal is verkocht. Voor fysieke boeken zijn het prijssegment €12,50–14,99 en €17,50-19,99 het meest omvangrijk. De gemiddelde prijs van een e-book daalt bovendien nog steeds (is nu 50,3% van de gemiddelde fysieke prijs).

Genreverdeling

Het genre romantiek is naar verhouding beter vertegenwoordigd in de e-bookafzet dan in de afzet van fysieke boeken. Voor het fysieke boek geldt dat fictie, kinderen en Young Adult het sterkst vertegenwoordigd zijn. De afzet van het fysieke boek laat in genres een bredere spreiding zien, dan de afzet van e-books.

Andere opvallende zaken zijn de afwisseling tussen koop en huur in de e-bookbarometer en de daling van de afzet van het fysieke met boek met -3,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016.

Download hier de E-bookbarometer Q1 2017

Download hier de Boekenbarometer Q1 2017

Bekijk de voorgaande barometers via www.cb.nl/infographics.