11 april 2017

Een nieuw isbn.nl

Zonder ISBN geen boek. Het aanvragen van een ISBN is een onmisbaar onderdeel van het uitgeven. Na de vernieuwing van CB.nl is er daarom nu een volledig nieuwe ISBN website. Hierop vindt u alle informatie over het aanvragen van ISBN's, het belang en beheer van metadata, tips over barcodes, boekverkoop en meer.

Het aanvragen van een ISBN gaat gemakkelijk via mijnisbn.nl: overzichtelijk en natuurlijk volledig responsive. Via eenvoudige stappen vraagt u een ISBN aan en bovendien ziet u direct welke invloed het invullen van de metadatavelden heeft op de online presentatie van de uitgave. Ook vindt u op isbn.nl links naar relevante websites, zoals metadata.isbn.nl, waar metadata van boeken wordt gepresenteerd. En naar wiki.isbn.nl, met alle uitleg over metadata en de processen eromheen.

Het beheren van alle titelinformatie is nu ook ondergebracht in mijnisbn.nl. Uitgevers kunnen hier hun titels verrijken met extra informatie zoals een omslag, flaptekst, inkijkexemplaar en recensies.

Naast isbn.nl is ook titelbank.nl vernieuwd. TitelBank is de applicatie waarin alle in Nederland en Vlaanderen uitgegeven titels met een ISBN worden opgenomen. Bezoekers van TitelBank kunnen via een account gratis een bestand met alle titeldata verkrijgen.

Over de hele wereld vindbaar met een ISBN

“Een Standaard Boek Nummer is zoveel meer dan een barcode. Achter de simpele code schuilt een hele wereld aan vindbaarheid en verkoopbaarheid. Door ervoor te zorgen dat ieder nummer uniek is, kunnen alle boeken over de hele wereld, met de zogenaamde metadata dat bij de specifieke uitgave hoort, worden gecommuniceerd, gevonden en verspreid. Deze nieuwe website doet recht aan de informatiebehoefte hierover, van iemand die voor het eerst een boek uitgeeft, tot de professionele uitgeverij. Van groot belang in deze in toenemende online wereld.”

– Susan Breeuwsma, commercieel manager digitaal bij CB