Zo uploadt u de beste coverafbeelding

U kunt als uitgever de covers van uw boeken op verschillende manier uploaden naar CB: via CB Online, MijnISBN en via Onix. Deze afbeeldingen zijn bedoeld om boekverkopers of consumenten een eerste indruk te geven van hoe het boek eruit ziet; een belangrijk onderdeel van het verkoopproces.

Helaas zien we vaak dat er afbeeldingen geüpload worden die niet van goede kwaliteit zijn of niet aan de gestelde eisen van verschillende webshops voldoen. Hierdoor zijn er geen goede afbeeldingen beschikbaar die getoond kunnen worden in webshops of in CB Online.

Mogelijke oorzaken

Naast een te lage kwaliteit afbeelding zijn er nog andere elementen die ervoor kunnen zorgen dat uw coverafbeelding niet goed wordt vertoond. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het kleurenschema waaruit de afbeelding is opgebouwd afwijkt van de standaard beeldschermweergave. Voor drukwerk wordt er namelijk gebruik gemaakt van het kleurenschema CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Key). Wanneer u deze afbeeldingen gebruikt voor beeldschermweergave kan het zijn dat de kleuren van de cover afwijken van het origineel, met een ongewenst resultaat als gevolg. Een paar voorbeelden:

Zo uploadt u de beste coverafbeelding


Dit is wat u eraan kunt doen

Afbeeldingen die voor beeldschermgebruik bedoeld zijn, moeten het kleurschema RGB (Rood, Groen, Blauw) hebben. De kleuren worden dan gevormd door licht en geven op beeldschermen een veel betere kwaliteit dan CMYK afbeeldingen.

De aangeleverde covers bij CB worden niet automatisch aangepast naar het juiste kleurenschema of het juiste formaat. Als uitgever bent u dus zelf verantwoordelijk voor de juiste aanlevering. De afbeeldingen die geüpload worden, worden door CB in verschillende formaten gebruikt. Voor de beste kwaliteit raden wij aan om gebruik te maken van kleurenschema RGB. Daarnaast dient de afbeelding een minimaal formaat te hebben van:

  • 800 pixels op de kortste zijde voor reguliere boeken;
  • 1400 pixels op de kortste zijde voor e-books.

Heeft u vragen over de kwaliteit van uw afbeeldingen? Neem dan contact op met onze Customer Service.