5 tips voor slim voorraadbeheer

De ene titel verkoopt beter dan de andere en soms ligt uw voorraad langer op de plank dan verwacht. Door uw voorraad slim te beheren kunt u geld besparen. Hoe? Ik geef u 5 tips.

Tip 1: Kijk in CB Online!

In CB online Verslaglegging ziet u in het tabblad voorraad/maand de voorraadstand en de verkopen van al uw titels. In de kolom ADV (Aantal Dagen Voorraad) krijgt u een inschatting van voor hoeveel dagen uw voorraad toereikend is bij gelijkblijvende verkoop. Met deze cijfers kunt u snel zien of u uw voorraad misschien beter gedeeltelijk of geheel op kan ruimen.

Tip 2: Inzicht per imprint, auteur of fondsgroep

In Analytics van CB ziet u in het dashboard Voorraad (tabblad fysieke voorraad) hoeveel exemplaren er op voorraad liggen, inclusief verloop over de afgelopen maanden en een vergelijking met vorig jaar. Gebruik het drop down menu voor uw voorraadstanden per imprint, auteur of fondsgroep.

Tip 3: Inzicht in snellopers, duurlopers en langliggers

Bekijk in Analytics van CB het tabblad Voorraadoptimalisatie. Hier ziet u uw snellopers, duurlopers en langliggers. Vooral de langliggers zijn interessant om goed in de gaten te houden. U vindt ook de top 20 van uw titels met de grootste vrije voorraad in de afgelopen 24 maanden ten opzichte van de verkopen. 

Nog geen Analytics van CB? Check www.cb.nl/analytics of vraag een demo aan.

Tip 4: Uitgeven zonder voorraad              

(Bijna) voorraadloos uitgeven, het kan! Met Print on demand van CB wordt u boek pas geproduceerd als het wordt besteld. Uw boek is razendsnel beschikbaar en u heeft geen opslagkosten. Wilt u toch een kleine voorraad? Een ShortPrintRun (SPR) met automatische herbevoorrading zorgt ervoor dat u nooit te veel voorraad heeft en dat uw voorraad automatisch wordt aangevuld als een ondergrens bereikt wordt.

Tip 5: Inzicht in uw opslagkosten

Meer grip op uw opslagkosten? Neem contact op met de afdeling Customer Service of uw accountmanager bij CB. We helpen u graag om uw opslagkosten inzichtelijk te maken.