Plotseling media-aandacht voor een titel? Over bookspotters en nachtwerk

Iedere dag ‘picken’ we bij CB honderdduizenden boeken. Van een kleine bestelling voor een consument, tot een pallet vol dozen met nieuwe voorraad voor de boekhandel. Bestsellers en nichetitels gaan in verschillende samenstellingen in de dozen. Met een voorraad met meer dan 125.000 verschillende titels een mooie klus. Want ieder boek moet voor het grijpen liggen. Ook als door plotselinge media-aandacht de vraag enorm toeneemt. 

Om iedere dag en nacht alle titels goed beschikbaar te hebben voor orderverwerking, is automatisering een must. We berekenen de actuele voorraadstanden in verschillende pick-magazijnen, zodat er op tijd nieuwe voorraad wordt geleverd vanuit de zogenaamde bulkmagazijnen. Herbevoorrading van onze pick-magazijnen gebeurt zo’n negen keer per dag.

Plotseling media-aandacht voor een titel? Over bookspotters en nachtwerk


Omdat media-aandacht in de avond direct van invloed is voor het werk op die avond is het van belang dat CB weet wat er op tv is. Daarom hebben we de rol van ‘Bookspotter’ in het leven geroepen. Deze rol wordt ingevuld door het team van collega’s dat zorgt voor voorraadbetrouwbaarheid en voorraadbeschikbaarheid. Dit team houdt websites, social media-accounts van televisieprogramma’s in de gaten. Zijn er boekbesprekingen, zijn er auteurs te gast of personen in de media waarover een boek geschreven is? Dan komen zij in actie!

Zien we dat er veel aandacht voor een specifiek boek is dan verhuizen we al extra voorraad van deze titel naar de pick-magazijnen. We wachten dus niet tot er daadwerkelijk orders binnen komen. Het kan bijvoorbeeld na de aandacht op tv ineens heel hard gaan, waardoor we zonder voorraad komen te zitten in de pick-magazijnen. En dat kan niet al je weet dat boekverkopers en consumenten tot 23:00 uur kunnen bestellen en om 02:00 uur er nog bestellingen met PostNL mee gaan en onze chauffeurs vanaf 03:30 met een volle wagen vertrekken. ’s Nachts telt iedere seconde. Met de Bookspotters aan het werk hebben we veel eerder de juiste voorraad op de juiste locaties en kunnen we ook aan plotselinge piekvraag voldoen.