Een ISBN, waarom eigenlijk?

Alle boeken hebben een ISBN, maar waarom eigenlijk? En wat zijn de voordelen van een ISBN? Veel uitgevers en boekverkopers denken er niet eens bij na, een boek heeft een ISBN, punt. Maar er zit meer achter een ISBN dan je denkt.

ISBN staat voor International Standard Book Number en is een identificatienummer dat wordt toegekend aan elke verschijningsvorm van elk gepubliceerd boek. ISBN’s worden wereldwijd gebruikt en zorgen ervoor dat boeken gemakkelijk te vinden zijn in computersystemen van bibliotheken, grossiers, importeurs, distributeurs en boekverkopers.

Het doel van het ISBN is dat elke titel die een uitgever uitgeeft, snel en eenvoudig is terug te vinden in een databases. Het ISBN is voor boekverkopers het bestelnummer van een boek waarmee zij informatie over de titel en uitgever kunnen raadplegen en boek kunnen bestellen.

Iedereen die een boek publiceert kan een ISBN aanvragen, ook particulieren. Je kan één ISBN kopen, of een aantal tegelijk.

Wanneer je een ISBN laat registreren ben je gebonden aan een aantal regels die gecontroleerd worden door het ISBN agency. Zo moet de titel die op de cover van het boek staat overeenkomen met de titel die je laat registeren. Dit geldt ook voor de auteur en de ondertitel en de verschijningsvorm (paperback, hardback, e-book, etc.)

De controle van deze gegevens wordt in Nederland uitgevoerd door Team ISBN bij CB in Culemborg. Van elke nieuwe titel die bij ons binnenkomt controleren we de juistheid van de gegevens en passen deze eventueel aan. Deze gegevens worden vastgelegd in Titelbank.

Na deze controle kan de uitgever de gegevens niet meer aanpassen en is het boek op de juiste manier geregistreerd!

Een ISBN, waarom eigenlijk?