DIO of DUD, hoe zit het ook al weer?

Het zijn termen die de meeste boekenvakkers wel kennen, DIO en DUD. Toch weten veel uitgevers en boekhandels niet precies hoe het zit. Dat het iets met uitslagkosten te maken heeft en dat een order DIO geleverd kan worden, maar ook DUD weten de meesten nog wel. Maar wat betekent het nou echt? En hoe zet je DIO en DUD goed in bij de ingevoerde orders en wat zijn de consequenties? Een kleine opfrisser…

DIO

Eerst maar eens de afkortingen verklaard. DIO staat voor distributie in opdracht van de uitgever. Wanneer de uitgever een order invoert voor een boekhandel wordt deze over het algemeen DIO ingevoerd. De uitgever betaalt dan de uitslagkosten. Bij DIO-orders kan de uitgever zelf de korting voor de order bepalen. 

DUD

DUD betekent distributie uit depot. Depot? Ja, het centraal depot waaruit alle boeken zijn te bestellen door boekverkopers die zich hebben aangesloten bij CB. Op het moment dat een boekhandel zelf een order invoert bij CB wordt deze DUD geleverd tegen 42% korting. De boekhandel betaalt dan voor de uitslagkosten van deze specifieke order.

Maak goede afspraken met elkaar!

Uitgevers en boekhandels kunnen afspraken met elkaar maken waardoor de boekhandel zelfstandig boeken kan bestellen tegen DIO-condities. De uitgever gaat er dan mee akkoord dat hij de uitslagkosten voor deze orders betaalt. Boekhandel en uitgeverij komen voor deze afspraken ook een korting overeen. Deze afspraken kunnen door de uitgever worden vastgelegd in CB online.

Boekhandels kunnen in CB online standaard alle orders DIO indienen. Bij binnenkomst van de order kijkt CB of er een DIO-afspraak vastligt voor deze klant. Alleen als er een afspraak vastligt wordt er DIO uitgeleverd, is de afspraak er niet dan wordt de order DUD uitgeleverd.