Nadine Mussert kopie 3
24 nov. 2020, door Nadine Mussert
media

Boekhandel Van der Meer over het succes van consignatie

Iedere boekhandelaar zal het herkennen: dat gevoel bij sommige titels als je ze ‘tegenkomt’ in de herbevoorrading. “Die titel móeten we altijd in de kast hebben staan.”

Gastblog van Nadine Mussert, boekhandel Van der Meer

Dit kan zijn omdat het een klassieker is, een eigen favoriet of die van je (klein)kind. Het zijn niet altijd de titels die voor de meeste omzet zorgen, sommigen worden misschien maar een paar keer per jaar verkocht. Maar ze kunnen gezamenlijk wel voor de signatuur van jouw boekhandel zorgen.

Met deze gedachte zijn we twee jaar geleden met Uitgeverij Lemniscaat een vergaande consignatieregeling aangegaan. Uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek is namelijk van mening dat niet de boekhandel, maar de uitgeverij zou moeten (mede) investeren in de voorraad van een goed gesorteerde boekhandel.

Na twee jaar mag ik voor zowel uitgeverij als de boekhandel spreken als ik zeg dat deze regeling een succes is. Dagelijks worden er titels uit het fonds van Lemniscaat verkocht, die dankzij de handeling die daarbij komt kijken op onze TiteLive kassa direct aan ons worden gefactureerd door CB en die ik vervolgens al dan niet automatisch opnieuw in consignatie geleverd krijg.

Deze hele werkwijze had nogal wat voeten in de aarde bij CB, uitgeverij en bij ons in de boekhandel. We zijn nu allemaal zover dat we graag zouden uitbreiden met andere uitgevers of bijvoorbeeld rubrieken als poëzie en filosofie. Een mooi ingerichte, goed gevulde poëziekast gaat bij ons misschien niet voor topomzetten zorgen, maar te zijner tijd mogelijk wel voor een hernieuwde tevreden klantenkring die de fysieke boekhandel in plaats van het web opzoekt om verrast te worden.

Eerder schreef Anne Rasmussen van CB een blog waarin ze toelicht hoe consignatieleveringen werken.

Nadine Mussert kopie 3

Nadine Mussert

Boekhandel Van der Meer

Van der MEER / Het Cultuurcafé, is een bijzondere boekhandel waar liefhebbers van literatuur, kunst en muziek elkaar ontmoeten, uitdagen en inspireren, in het hart van Noordwijk Binnen.