Gemakkelijk bestellen per bindersverpakking en pallet

CB groeit nog steeds in de educatieve sector. Dus… iedere dag heb ik als accountmanager contact met educatieve uitgevers en distributeurs. Interessant werk, want schoolboeken kennen hun eigen dynamiek, seizoenspieken en bestelgedrag. Samen met onze klanten bekijken wij steeds hoe we de logistieke keten kunnen verbeteren zodat we gezamenlijk efficiënter kunnen werken.

Een voorbeeld? In het drukke voorseizoen plaatsen educatieve distributeurs grote bulkorders. Dus: veel exemplaren per titel. De boeken moeten snel op voorraad worden gebracht. Wat is er dan handiger dan dat 1 volle pallet allemaal dezelfde titels bevat. Of dat titels niet in samengestelde dozen met verschillende titels worden aangeleverd?

Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Want natuurlijk zorgt CB ervoor dat titels zoveel mogelijk bij elkaar in een doos of een pallet zitten. Alleen zijn gemixte dozen of pallets met daarin verschillende titels niet te voorkomen als de gevraagde aantallen per titel niet gelijk zijn aan een veelvoud van een bindersverpakking of een pallet.

Slim bestellen

Hoe mooi zou het zijn als de distributeurs van schoolboeken en boekverkopers bij bestellen al kunnen zien hoeveel exemplaren van een titel er in een pallet of een doos (bindersverpakking) zitten? Zodat hij de omvang van zijn bestelling daar ook op af kan stemmen? Deze mogelijkheid is er nu. Vanaf begin januari nemen wij in het zogenaamde ONIX-artikelbericht het aantal boeken per bindersverpakking of per pallet op. En vanaf 14 januari is dit ook zichtbaar in CB Online Boekverkoper. Niet voor iedere titel zal deze informatie beschikbaar zijn, dit is afhankelijk van een aantal factoren. Kijk bij de tips hieronder.

Tips

Waar moet u als (educatieve) uitgever op letten?

  • Bij ontvangst van uw artikelen controleren we de aantallen per bindersverpakking en pallet. Deze leggen wij vast in onze systemen en koppelen we automatisch terug aan de distributeurs en boekverkopers via het ONIX artikelbericht en in CB Online.
  • Als de aantallen op een pallet of in een bindersverpakking wijzigen, bijvoorbeeld bij het aanleveren van nieuwe voorraad bij CB, dan koppelen we de aantallen niet meer terug aan distributeurs en boekverkopers, de informatie over de aantallen is dan immers niet meer betrouwbaar. Natuurlijk kunnen we u helpen om de aantallen in bindersverpakkingen of op pallets weer gelijk te trekken zodat deze alsnog in het ONIX-artikelbericht en CB Online komen.

En als boekverkoper/distributeur?

  • Werkt u met het ONIX artikelbericht, vraag dan eenmalig een artikelbericht op met daarin alle titels (niet alleen de mutaties) om alle beschikbare aantallen te laden.
  • U vindt vanaf dinsdag 14 januari de aantallen per bindersverpakking en pallet in CB Online bij titeldetails in ‘Assortiment’ en bij het plaatsen van een bestelling.

Dit is het begin

Een mooie eerste stap is dus gezet in het verder verbeteren van de logistieke keten van (educatieve) uitgever naar distributeur en boekhandel. In de stappen die volgen zullen we samen met onze klanten bekijken hoe zij zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van de nieuwe mogelijkheid en hoe wij ons eigen logistieke proces hier nog beter op kunnen inrichten.

Wordt vervolgd dus!