Samen duurzaam: wat we al doen

Hergebruik, recyclen, duurzaam transport... het levert een belangrijke groene besparing op. Lees hieronder verder over deze duurzame initiatieven van CB.

Hergebruik boekdozen CB Culemb

Hergebruik dozen, besparing van 200.000 kilogram karton per jaar

Onder de noemer ‘geef deze doos een second date’ stimuleren we onze retailklanten de dozen waarin wij goederen aanleveren weer in te leveren bij onze chauffeurs. Eenmaal weer in ons warehouse maken we de dozen schoon als dat nodig is en zetten we ze weer in. Een doos gebruiken we gemiddeld 1,5 keer. Samen met onze klanten besparen we zo 200.000 kilogram karton per jaar (2021).

Al ons verpakkingsmateriaal kopen we lokaal in en is FSC-gekeurd. Misschien vanzelfsprekend, maar het levert belangrijke milieuwinst op.

Zonnepanelen

Opwekken duurzame energie, 468.000 kWh per jaar

Net als veel bedrijven heeft CB zonnepanelen op het dak. Bijzonder is dat we ook kiezen voor panelen aan de gevel. Samen goed voor 468.000 kWh per jaar; ongeveer gelijk aan het stroomverbruik van 134 huishoudens. Met de installatie wordt 222 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden.

Veel van onze daken kunnen door de constructie geen zonnepanelen dragen. We houden de ontwikkelingen rondom zonnefolie en andere oplossingen dus goed in de gaten.

Pod

Alleen die boeken produceren die je nodig hebt met Print on demand

Een belangrijk percentage van de boeken die bij ons in opslag liggen, komt uiteindelijk nooit bij een lezer. Wij zorgen vanzelfsprekend voor de milieuvriendelijkste afvalverwerking/recycling wanneer onze klant ons vraagt oude boeken uit de voorraad te nemen. Nog beter is deze afvalstroom te voorkomen. Print on demand biedt een oplossing. Door supersnelle boekproductie zijn boeken altijd beschikbaar en hoef je geen grote voorraden aan te houden om snel te kunnen leveren. Onze klanten profiteren niet alleen ecologisch, maar ook economisch: geen restvoorraden, geen onnodige productie- en voorraadkosten. Bovendien reduceren we gezamenlijk onze footprint; een reductie van circa 1,11 kilogram CO2 per boek en 2 tot 13 liter water per A4 afhankelijk van de papiersoort.

CB biedt in zijn printstraten papier met de milieukeuren Ecolabel, PEFC- en FSC. Al onze papiersoorten worden geproduceerd groene energie. Bovendien zijn we steeds bezig om duurzamere papiersoorten te introduceren.

Zeker voor buitenlandse uitgevers reduceren we de footprint met Print on demand. Zo kiest SAGE Publishing ervoor haar producten niet te verschepen naar Europa, maar lokaal te produceren in onze printstraten.

DEFCB E bus

Duurzaam vervoer: fijnstof- en CO2-reductie

CB zet al jaren in op het verder verduurzamen van zijn vervoer. We realiseerden in de afgelopen 5 jaar al een reductie van 55% CO2 en 80% fijnstof en we blijven groen vervoer ontwikkelen. Onder meer door samenwerking met CO2-neutrale stadvervoerders als Lessgo en City Hub, eigen elektrische bussen, de schoonste dieselmotoren (Euronorm 6), LNG-trucks voor lange afstanden en een bakfiets voor korte.

Bovendien werken we nauw samen met een netwerk aan vervoerders; met een slim planningssysteem zorgen we ervoor dat we goederenstromen bundelen en zo samen een stuk minder kilometers maken.

CB heeft in juni 2022 de derde Lean & Green star voor duurzaam vervoer ontvangen.

Minder pakbonnen bespaart miljoenen vellen papier

We bieden onze klanten de optie om geen pakbon toe te voegen aan bestellingen bij de consument thuis. Vele klanten maken al gebruik van deze optie waardoor we gezamenlijk circa 2 miljoen A4'tjes per jaar besparen. CB neemt daarnaast het initiatief om op termijn ook geen pakbonnen meer toe te voegen aan B2B-leveringen zodat we samen met onze klanten nog meer papier kunnen besparen.

En natuurlijk…

Kiezen we voor ledverlichting op al onze locaties. Zorgen we voor afvalscheiding en duurzame recycling met onze partner Renewi. Zijn onze koffiebekers 100% biologisch afbreekbaar en CO2-neutraal geproduceerd. Hebben we in onze ruimtes bewegingssensoren zodat licht uit gaat als er niemand is en we besparen we op verwarming en koeling. CB heeft een sustainability-team met daarin collega's uit onze verschillende organisatieonderdelen.

Hierboven staan de zaken die we al doen op het gebied van duurzaamheid. Lees hier wat we nog gaan doen.