16 februari 2017

Nederland niet te stoppen in de gezondheidszorg?

Nederland niet te stoppen in de gezondheidszorg?

Nederland scoort op de Euro Health Consumer Index (EHCI) gemiddeld een 9.3 en heeft daarmee een ruime voorsprong op andere Europese landen. Nog nooit scoorde we zo hoog, fantastisch! Het EHCI benadrukt zelfs in haar presentatie over de score van 2016: “we have really tried to be inventive and make the Index more challenging, but there is no stopping The Netherlands!”. Met name op de onderdelen ‘de rechten van patiënten’, ‘resultaat van behandelingen’, ‘verstandig gebruik van medicijnen’ en ‘service’ scoort Nederland goed.

Ondanks de mooie score geldt dat Nederland samen met Zweden en Duitsland nog relatief duur is. Nederland scoort een stuk lager als het gaat om kostenefficiëntie (plaats 11). De uitgaven aan zorg zijn de laatste jaren gestegen door vergrijzing, nieuwe technologieën en gespecialiseerde, dure medicijnen. De jaarlijkse zorguitgaven per persoon liggen in Nederland hierdoor ver boven het gemiddelde in Europa.

De kostenstijgingen moet echter ook in het juiste perspectief worden gezien. Nederland heeft een relatief laag aantal specialisten en bedden per 1000 inwoners. Daarnaast gebruiken Nederlanders over het algemeen weinig zorg in de vorm van o.a. consulten en medicijngebruik in verhouding met andere Europese landen. Waar komen de hoge kosten dan vandaag? Met name de beheersing van zorg in vraag - aanbod maakt het zorgstelsel in Nederland duur. Hierdoor heeft Nederland één van de duurste zorgsystemen in vergelijking met andere landen.

Sinds een aantal jaar heeft het veranderende beleid van de overheid geleid tot de invoering van diverse nieuwe wet, - en regelgeving en regulering van de marktwerking in de zorg. Dit was een belangrijke troef om de problematiek die ontstaat door scheve verhoudingen in vraag-aanbod te voorkomen. De regulerende werking van de markt is alleen sterk overschat en helaas heerst nog veel druk op de kosten in de zorg.

Slimme logistiek kan een belangrijke rol spelen om efficiëntie-winst te behalen, kosten te reduceren en betere (en betaalbare) zorg te leveren. Zonder een sterke logistieke keten en een goed overzicht gaan geld en services voor specialisten en patiënten verloren. In de zorg is logistiek óók een vak voor specialisten, bijvoorbeeld doordat goederen steriel moeten blijven. Of doordat afdelingen just-in-time beleverd moeten worden, omdat ze anders hun werk niet goed kunnen uitvoeren. Bovendien is iedereen anders en kan logistiek bijdragen aan zorg op persoonsniveau – gepersonaliseerde zorglogistiek.

Logistiek is een onderdeel waarop kosten kunnen worden bespaard door kritisch naar de gehele procesinrichting en wensen van de cliënten te kijken. Logistieke processen zijn binnen de zorg door de jaren heen vaak ‘zo gegroeid’ en is de vraag of deze nog wel optimaal verlopen. Zo treffen wij soms kelders vol voorraad aan met een beperkte houdbaarheid en worden structureel omvangrijke bestelhoeveelheden toegevoegd. Het is zonde dat door suboptimale logistiek een enorme (kostbare) voorraad de enige manier is nooit mis te grijpen – nog los van de handelingen die nodig zijn om deze voorraad te beheren.

De marktontwikkelingen vragen dus om nieuwe en aangescherpte keuzes in het zorgstelsel. De zorg moet goedkoper en efficiënter, en dus ook de logistieke operatie. Wij geloven dat door mensen en goederen beter met elkaar te verbinden dat de soms nog weinig georganiseerde keten meer overzichtelijk wordt en betere doorstroming op de juiste plaatsen ontstaat. Dit leidt tot een efficiëntere inzet van middelen, efficiëntere processen en meer inzicht. CB neemt hierin een onafhankelijke en transparante rol in door dienstverlening aan te bieden die het logistieke proces verbeterd en geeft ook advies voor een betere aansluiting van producten en persoonlijke behoeften van een cliënt. Door deze positie kan samenwerking worden bevorderd, omdat marges en conversie geen rol spelen. Zowel upstream als downstream kan optimalisatie van de ketensamenwerking worden gestimuleerd. Door onze kennis van de markt en intelligente oplossingen om mensen, zorgproducten en technologie met elkaar te verbinden, kunnen wij bijdragen aan betere zorg in Nederland en daarbuiten.

Wilt u meer weten over onze missie of met ons meewerken aan slimmere, klantgerichte en efficiënte gezondheidszorg? U bent van harte welkom!