4 oktober 2018

Europese E-book barometer

Terwijl de markt zich ontwikkelt met de opkomst van abonnementsmodellen en audio, wordt de digitale propositie van boeken steeds opnieuw geëvalueerd. Om de marktontwikkeling goed te begrijpen kijken we ook over de landsgrenzen heen. 

CB heeft in een unieke samenwerking met Bookwire, de International Publishing Distribution Association en Rüdiger Wischenbart, meegewerkt aan de ontwikkeling van de eerste European Barometer. Daarin een overzicht van de e-bookmarkt in Duitsland, Italië, Nederland en Spanje.

De conclusie: er zijn zowel duidelijke verschillen als overeenkomsten. Zo zie je dat Nederland over de hele linie lagere prijzen hanteert (zie grafiek hieronder). In Duitsland en Italië zie je duidelijk ook zeer laag geprijsde (meestal zelf-gepubliceerde) literatuur.  

Europese E-book barometer

Er is ook een ontwikkeling in seizoenen zichtbaar: een ‘lichte stilte’ in februari en maart, met de voorspelbare sprongen voor zomervakantie en wintervakanties, hoewel in Duitsland de pieken minder prominent zijn dan in de andere drie markten.

"In alle vier de markten", zegt Wischenbart, "zijn de trendcurves voor gegenereerde inkomsten en voor verkochte aantallen opmerkelijk gelijk."

Bekijk de European e-bookbarometer hier.

En lees hier het rapport van Wischenbart over dit onderwerp.