24 januari 2023

CB van start met vervanging sorteerinstallatie

Voordat alle pakketten onze vrachtauto's in gaan, sorteren wij ze op route en bestemming. Daarvoor maken we gebruik van een sorteerinstallatie, ook wel 'groepagesorter'. De huidige installatie dateert van 2006 en is aan vervanging toe.

Ergonomisch veel beter

Willy van Vliet van CB: "Bij de huidige groepagesorter komt nu nog veel tilwerk kijken. Denk aan pakketten van 15 tot 20 kilogram. Dat is ergonomisch niet meer acceptabel. Nu moeten pakketten worden opgepakt uit een goot. Het gaat soms om wel 25 pakketten voor één zending die allemaal op verschillende momenten binnen komen. De gewenste situatie is om alle pakketten voor een zending op te sparen. Is de zending compleet? Dan gaat alles in één keer naar een zogenaamd palletiseersysteem. Dit is een buffer met palletiseerstation. Daar zorgen we ervoor dat de pallet op hoogte komt zodat medewerkers er niet meer mee hoeven te bukken of te lopen. Door de juiste werkhoogte en een korte reikafstand kunnen we veel prettiger en productiever werken. Het wikkelen en afvoeren van de pallet gaat ook helemaal automatisch.”

Van start met sloop

Na een periode van voorbereiding is op vrijdag 13 januari het project ook fysiek begonnen. In onze groepagehal zijn 55 van de 203 'goten' verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe buffer- en palletiseerinstallaties. Leverancier PSB kan beginnen met de fysieke bouw op de groepagevloer. Naar verwachting nemen we de nieuwe installatie na de zomer in gebruik, op tijd voor de drukkere periode. In de tussentijd gaat het werk natuurlijk gewoon door. Willy: "We organiseren het zo dat onze klanten geen last hebben van onze verbouwingswerkzaamheden. Daarbij is het belangrijkste dat de huidige installatie pas volledig weg gaat als de nieuwe helemaal stabiel is."

[tekst gaat verder onder afbeelding]

CB van start met vervanging sorteerinstallatie

55 van de 203 goten van de huidige sorteerinstallatie zijn verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe installaties.

Distributie van boeken tussen winkels/adressen verdwijnt

De nieuwe sorteerinstallatie ondersteunt alleen de distributie van voorraad vanuit onze magazijnen naar klanten. Distributie tussen organisaties/adressen kan helaas niet via deze nieuwe installatie. De kosten voor een installatie die dit proces wel ondersteunt zijn erg hoog en onze klanten maken nog weinig gebruik van deze dienstverlening. Concreet betekent deze ontwikkeling dat klanten voor het verzenden van boeken van een adres rechtstreeks naar een ander adres, vanaf de zomer niet meer via CB kunnen regelen. Zij kunnen dit dan zelf regelen via bijvoorbeeld PostNL. Klanten ontvangen hierover informatie. Bij vragen kunnen zij contact met ons opnemen.