21 december 2018

Nederlands btw-tarief van 6% naar 9%

Het Nederlandse lage btw-tarief van 6% gaat omhoog naar 9%. Het kabinet heeft dat vandaag bekend gemaakt. De verhoging gaat in per 1 januari 2019.

Aanpassing Wet op de vaste boekenprijs

Het kabinet heeft een voorstel naar de Kamer gestuurd voor aanpassing van de Wet op de vaste boekenprijs. De voorgestelde aanpassing maakt mogelijk dat uitgevers in geval van een aanpassing van het btw-tarief de verkoopprijs mogen aanpassen om het effect hiervan te neutraliseren. Daarbij mogen uitgevers de verkoopprijs afronden op een bruikbaar bedrag. Zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer zijn hiermee akkoord gegaan.

Wij passen onze systemen aan

CB zorgt ervoor dat vanaf 1 januari 2019 in al zijn systemen wordt gerekend met het lage btw-tarief van 9%. Deze systeemaanpassingen voeren wij uit in nauwe afstemming met de Media Federatie en de Koninklijke Boekverkopersbond. Via CB Online of ONIX kunnen uitgevers de vaste prijzen eventueel aanpassen, uiteraard onder de voorwaarden van de Wet op de Vaste Boekenprijs. Vanaf 1 januari 2019 rekenen de systemen van CB met de vanaf dan geldende verkoopprijzen.

Voor uitgevers: levering aan Nederlandse en Belgische afnemers

CB levert aan afnemers in Nederland en België. Uitgevers gebruiken voor Nederland en België één verkoopprijs per titel. In België blijft het lage btw-tarief van 6% ongewijzigd en hoeft een afnemer maar 6% btw over haar omzet aan de Belgische fiscus af te dragen, terwijl dat in Nederland 9% is. Een Belgische afnemer maakt hierdoor bij een gelijke inkoopkorting dus meer rendement door de btw-aanpassing in Nederland. Een rekenvoorbeeld voor de btw naar een Nederlandse en een Belgische afnemer vindt u hieronder.

Voor Belgische afnemers: facturatie door CB en verlegging van de btw

De aanpassing van het Nederlandse btw-tarief heeft een aantal praktische consequenties voor de facturatie aan afnemers in België. De belangrijkste hiervan vindt u in dit document.


Nederlands btw-tarief van 6% naar 9%

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact op met uw accountmanager of de afdeling Customer Service van CB.