22 maart 2017

Media-aandacht voor boeken en auteurs zorgt bij CB voor extra dynamiek

Over ‘Bookspotters’ en slimme logistiek

Iedere dag ‘picken’ we bij CB honderdduizenden boeken voor boekhandels en consumenten. In verschillende oplages (van 1 exemplaar tot honderden tegelijk), bestsellers, nichetitels, in verschillende samenstellingen per doos, met keuze uit meer dan 110.000 titels. Ieder boek moet voor ‘het grijpen’ liggen. Met deze aantallen vraagt dat om slimme kijk op logistiek. Hoe we dat doen? We lichten een tipje van de sluier op.

Media-aandacht en plotselinge pieken

Consumenten en boekverkopers vinden het gewoon dat ze tot 23:00 uur kunnen bestellen voor levering de volgende dag. Iedere dag is het bestelgedrag weer anders. Ook media-aandacht is direct van invloed. Is een boek of een schrijver onderwerp van een populaire talkshow? Dan zien we meteen extra bestellingen. Niet altijd weten we dat die media-aandacht eraan komt, dus moeten we snel handelen om ook bij deze pieken boeken ‘voor het grijpen’ te hebben liggen.

Om iedere dag en nacht al die titels goed beschikbaar te hebben voor orderverwerking, is automatisering een must. We berekenen de actuele voorraadstanden in verschillende pick-magazijnen, zodat er op tijd nieuwe voorraad wordt geleverd vanuit de zogenaamde bulkmagazijnen. Herbevoorrading gebeurt zo’n negen keer per etmaal.

Bookspotter

Onze logistieke aanpak is geavanceerd en geautomatiseerd, maar we zien altijd mogelijkheden voor verbetering, vooral als het gaat om voorraadbeschikbaarheid laat in de avond. Daarom hebben we de rol van ‘Bookspotter’ in het leven geroepen. Deze rol wordt ingevuld door het team dat zorgt voor voorraadbetrouwbaarheid en voorraadbeschikbaarheid. Dit team checkt websites en twitter-accounts van televisieprogramma’s: zijn er boekbesprekingen, zijn er auteurs te gast of personen in de media waarover een boek is geschreven?

Zien we dat er media-aandacht komt, dan verhuizen we de voorraad van de betreffende titels van bulkmagazijnen naar pick-magazijnen. We wachten dus niet tot er daadwerkelijk orders zijn en de geautomatiseerde systemen hun werk gaan doen, want dan zijn er mogelijk onvoldoende exemplaren of is voorraad laat in de pick-magazijnen voor verwerking op dezelfde avond en levering de volgende dag.

Sinds de rol van Bookspotter zijn er in 50% van de gevallen meer exemplaren van een gespotte, verhuisde titel verwerkt dan er voor het spotten in de pick-magazijnen klaar lagen. De juiste titels ‘voor het grijpen’ leggen: een garantie voor leverbetrouwbaarheid.