25 januari 2021

Boekenbarometer: Een terugblik op 2020

Elk halfjaar brengt CB de Boekenbarometer uit met daarin de stand van zaken rond het fysieke en digitale boek in Nederland. Ook deze keer met aandacht voor de impact van corona op het boekenlandschap.

Naast analyses die we een halfjaar geleden maakte (zie vorige editie) introduceren we twee nieuwe grafieken: omzetontwikkeling voor het fysieke boek ten opzichte van vorig jaar en een analyse van de feestdagenperiode van de afgelopen vijf jaar.

Het fysieke boek in coronatijd

In het eerste halfjaar van 2020 zagen we dat e-commerce (afzet via webwinkels) won aan populariteit en had de fysieke winkel (levering B2B) het lastig had. Deze heeft die trend zich in de rest van 2020 verder doorgezet. De hardste klappen voor de fysieke boekhandel vielen in de laatste weken van het jaar vanwege de strengere lockdown. In diezelfde weken piekte de afzet via e-commerce enorm. De populariteit van het fysieke boek lijkt dan ook niet te lijden onder corona.

Het digitale boek in coronatijd

Sinds corona heeft het succes van het e-book een vlucht genomen. Na de zomervakantie, steeg de uitleen van e-books (via de Koninklijke Bibliotheek) verder en bleef daarna populair. De verkoop van e-books bleef in deze periode in de buurt van de verkoop van het jaar ervoor.

Of het nu fysiek is of digitaal, en of het nu via internet gekocht wordt of geleend bij de bibliotheek, lezen blijft populair!

Print on demand in coronatijd

Print on demand heeft het hele jaar beter gepresteerd dan in 2019. De duidelijkste pieken zijn zichtbaar in het najaar (een paar weken voor Black Friday ) toen veel Short Print Runs (een kleine oplage van een titel) geproduceerd zijn.

Algemene ontwikkeling

De totale fysieke markt is de afgelopen 12 maanden 5,2% gegroeid in vergelijking met de 12 maanden daarvoor. In Q4 zien we een stijging van 7,0% in vergelijking met Q4 2019.

Als we kijken naar alleen B2B (de verkoop aan de fysieke boekhandel), dan zien we de afgelopen 12 maanden een krimp van 4,0% ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Als we Q4 van dit jaar vergelijken met Q4 2019, dan doet B2B het 4,1% slechter.

Bij E-commerce, (de verkoop via online winkels), is de afgelopen 12 maanden een groei van 33,0% zichtbaar ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Als we Q4 van dit jaar vergelijken met Q4 2019, dan doet e-commerce het 33,2% beter. Het aandeel e-commerceverkoop op het totaal is gestegen naar 31,6% (dit was een jaar geleden 25,0%).

De e-bookverkoop kent voor de afgelopen 12 maanden een groei van 10,8% ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Als we Q4 van dit jaar vergelijken met Q4 2019, dan doet e-bookverkoop het 9,8% beter.

E-bookuitleen is enorm gegroeid. Daar zien we voor de afgelopen 12 maanden een groei van 56,7% ten opzichte van de 12 maanden ervoor. Als we Q4 van dit jaar vergelijken met Q4 2019, dan doet e-bookuitleen het zelfs 81,7% beter.

Alle trends en ontwikkelingen staan op https://www.cb.nl/boekenbarometer-q4-2020