24 januari 2019

Boekenbarometer 2018: Omzet e-bookabonnementen blijft stijgen

Vandaag publiceren wij de boekenbarometer over 2018. Voor het eerst is deze infographic een mix van fysiek en digitaal (voorheen de e-bookbarometer). Nieuw in deze infographic zijn de ontwikkeling van de retouren (fysiek) en beschikbaarheid en afzet fysiek en digitaal.

De cijfers laten een stijging van de e-bookverkoop ten opzichte van 2017 (4,2%) en een hele lichte krimp zien van de afzet van het fysieke boek (-1,3%). De omzet van e-bookabonnementen blijft verder stijgen.

Boekenbarometer

Het aandeel online verkopen op het totaal van fysieke boeken is met 8,8% hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De totale afzet van het fysieke boek is in vergelijking met een jaar geleden is licht gekrompen met -1,3%. De ontwikkeling op gebied van Print on Demand laat een opwaartse trend zien in afzet en aantal titels. Q4 is traditioneel een duurder kwartaal voor fysieke boeken (veel nieuwe titels die tijdens de feestdagen verkocht worden). Bij e-books is deze trend niet echt duidelijk zichtbaar.

Bij afzet in kanalen per genre zijn fysiek en digitaal nu in samengevoegd. Er is één genre waarin e-bookverkopen het grootste aandeel heeft: romantiek. Fysiek blijven de genres reizen, kinderen en YA en educatief het populairst.

Nieuw

Nieuw in deze infographic is de ontwikkeling van retouren. De grafiek laat het gemiddelde retourpercentage per kwartaal zien voor fysieke boeken. Duidelijk te zien is de trend van veel retouren in het eerste kwartaal en de minste retouren in het derde kwartaal. Over 12 maanden is het retourpercentage 6,5%. Dit was een jaar geleden 6,3%.

Ook wordt er dit keer aandacht besteed aan de beschikbaarheid en afzet fysiek en digitaal. Een combinatie van beschikbaar assortiment en de verkopen ervan. Hierin is te zien dat fysieke boeken die ook als e-book beschikbaar zijn zorgen voor de grootste afzet.

Download hier de Boekenbarometer 2018 als JPEG

Download hier de Boekenbarometer 2018 als PDF

Bekijk de voorgaande barometers via www.cb.nl/infographics.