2 december 2020

Al één miljoen boeken via Print on demand in 2020

Het miljoenste boek dit jaar is geprint bij CB! Het boek Relaties, hoe doe je dat? van Karin Wagenaar (Van Duuren Management) is onderdeel van een printopdracht (Short Print Run) van 100 exemplaren.

“Boeken produceren via Print on demand groeit. Dit geldt voor onze oplossing ‘single copy’ waarbij een boek pas wordt gemaakt als het is besteld en voor onze Short Print Runs, waarbij we in één keer een kleinere oplage maken.” Zegt Hubert de Koning van CB. “We plussen meer dan 40% ten opzichte van vorig jaar en de aantallen via Short Print Run zijn meer dan verdubbeld.”

Roderik Teunissen (directeur Van Duuren Management): “We willen niet te veel voorraad, maar onze titels wel altijd kunnen leveren tegen een goede productieprijs. Afhankelijk van de omloopsnelheid kiezen wij al dan niet voor Print on demand. Zo houden we de totale kosten van productie, opslag en kapitaalbeslag scherp en lopen we een geen onnodig voorraadrisico.”

Altijd beschikbaar

Hubert: “Uitgevers kiezen steeds vaker voor Print on demand. Je wilt je boeken immers altijd leverbaar houden en je moet kritisch zijn op de investering in je voorraad. Zeker dit jaar is het lastig om de verkoopkansen van een titel goed in te schatten. Print on demand sluit goed aan bij de wens van uitgevers om flexibiliteit te combineren met snelle productie. Ook dit jaar hebben we meerdere top10-titels gezien die door de inzet van Short Print Runs steeds beschikbaar bleven voor verkoop. Soms produceerden we van een titel 10.000 boeken in één week om aan de vraag van de boekverkopers te voldoen.”

Lagere tarieven

“Het productieproces blijven we ontwikkelen. Zo kunnen we steeds aantrekkelijker tarieven bieden. Ook speelt het bestelgemak via CB Online mee. Het inregelen van ‘automatisch herbevoorraden’ is zo gedaan. Wij printen een oplage wanneer een titel onder een bepaald voorraadniveau komt. Uitgevers houden zo hun fonds moeiteloos voor iedereen beschikbaar.”

CB verzorgt Print on demand met Printforce. Zij bieden een uiteenlopend assortiment van papiersoorten, bindwijzen en omslagen en de beste printtechnologie. CB zorgde dit jaar al voor printproducties voor zo’n 360 verschillende uitgeverijen.

Wilt u meer informatie over Print on demand, neem dan contact op met Hubert de Koning van CB 06 43167474 of h.de.koning@cb.nl of kijk cb.nl/pod.