20 maart 2023

Waardevolle inzichten ‘Green book selling’ op Rise Booksellers Conference

Op 19 maart kwamen Europese boekverkopers bij elkaar om te praten over actuele onderwerpen in het boekenvak. Met best practices uit verschillende landen, onder andere op het gebied van duurzaamheid. Mathijs Suidman van CB was een van de sprekers.

Er ontspon zich een interessante discussie over ‘green book selling’. Er is winst te behalen op het gebied van duurzaamheid én het is belangrijk om de juiste nuances te zien. In ieder land draaien de duurzame vraagstukken om twee onderwerpen: overvoorraad en retouren.

Dit komt onder meer door de groeiende aandacht voor ‘carbon counting’. Zo bestaat er in het Verenigd Koninkrijk al een Carbon Calculator voor het boekenvak. Hiermee kan je per titel uitrekenen hoeveel kilogram CO2 het kost om één exemplaar te maken: gemiddeld één kilogram.

Mathijs vertelde over wat er in Nederland al gedaan wordt in duurzame boekproductie en -distributie. Onder andere over de rol die Print on demand hierbij kan spelen. In het panelgesprek over ‘green book selling’ schoven naast Mathijs ook aan Amber Harrison van de Folde Bookshop (VK), Minna Kokka van Suomalainen Kirjakauppa Oy (boekhandel en uitgever in Finland) en Meryl Halls, Managing Director van de boekverkopersbond in het VK en Ierland.

De belangrijkste inzichten uit dit gesprek zetten we hieronder op een rij:

CO2-uitstoot in context

Dat één boek staat voor één kilogram CO2 vraagt om een bredere blik. Bijvoorbeeld in vergelijk met andere consumptiegoederen: een lezer besteedt vele uren aan een boek en daarmee aan de ‘consumptie’ van die kilogram CO2. Het boek en het lezen hebben bovendien een belangrijke maatschappelijke waarde. En het restproduct heeft waarde als oud papier. Ook moeten we ons ervan bewust zijn dat een digitaal boek ook milieudruk heeft.

Overvoorraad versus overvoorraad

In het panel werd besproken dat de ene overvoorraad de andere niet is. Er is overvoorraad die ontstaat omdat uitgevers te veel produceren: boeken die niet in de boekwinkel komen maar in magazijnen blijven liggen. Daarnaast kan overvoorraad ontstaan wanneer boekwinkels de voorraad in hun winkels opschonen om ruimte te maken voor nieuwe titels. Het voorkomen van deze laatste overvoorraad is uitdagend. Het is immers een ‘fact of life’ dat niet alle producten in een winkel verkopen.

Het voorkomen van de eerstgenoemde voorraad is gemakkelijker, bijvoorbeeld door te kiezen voor kleinere oplages die via Print on demand snel bij te maken zijn. Het voorkomen van overvoorraad die in magazijnen blijft liggen, heeft daarmee prioriteit, want dat schaadt de markt/de winkel niet.

Slimmer omgaan met retouren

Dat er boeken niet verkocht worden in een winkel is niet te voorkomen. Wel kunnen we duurzamer omgaan met wat er vervolgens met deze boeken gebeurt. Het woord ‘retour’ suggereert dat het boek terug moet naar het magazijn waar het vandaan kwam, maar dat is meestal geen duurzame oplossing. Deze retouren verlaten te vaak de magazijnen niet meer.

Er is vanzelfsprekend niets tegen opruimen van voorraad in winkel, maar hoe en waarheen kan duurzamer. Denk aan verkoop voor een lagere prijs in de winkel of een op lokale boekenbeurs, naar de lokale bibliotheek, voedselbank of aan het laten verwerken als lokaal als oud papier.

Er is nog winst te behalen op het thema duurzaamheid en de Rise Booksellers Conference heeft duidelijker gemaakt hoe en wat. In Nederland organiseert brancheorganisatie GAU op 6 juni een symposium over duurzaamheid.

Kijk voor CB’s duurzame initiatieven op cb.nl/green.