5 januari 2017

NSTC update

De NSTC (ook wel ‘super-ISBN’) is inmiddels niet meer weg te denken. In dit bericht vindt u een overzicht van alle recente ontwikkelingen rondom NSTC. Wat is een NSTC? Hoe wordt het toegekend? En wat kan je ermee in de praktijk? U leest het hieronder.

Wat is een NSTC?

NSTC staat voor National Standard Text Code. Het is, net als een ISBN, een uniek nummer. Een NSTC is bedoeld om álle verschijningsvormen van een titel samen te identificeren. Dus bijvoorbeeld het e-book, het audioboek en het gedrukte boek van een titel. NSTC noemen we ook wel super-ISBN.
Alleen in Nederland en Vlaanderen gebruiken we de NSTC. Internationaal zijn er verschillende pogingen gedaan om ISTC, International Standaard Text Code, te lanceren. Tot nu toe is het niet gelukt om hier wereldwijd afstemming over te vinden. Nederland en Vlaanderen hebben de voorgestelde systematiek toch doorgevoerd en fungeren als voorbeeld voor de rest van de wereld.

Benieuwd naar NSTC en alle andere elementen van metadata? Kijk op onze wikipagina: https://wiki.isbn.nl

metadate-stoner_170105_114848.jpg#asset:

Online alle verschijningsvormen in een oogopslag

Met een NSTC kunnen webwinkels alle verschijningsvormen van een titel gezamenlijk presenteren in hun online etalage. En ook in CB Online ziet de boekverkoper welke verschijningsvormen er zijn van dezelfde titel. Wilt u zelf zien hoe uw titels met een NSTC worden gepresenteerd? Kijk dan op metadata.isbn.nl.

Managementinformatie per NSTC

Met een NSTC kunnen uitgevers de gezamenlijke afzet en (binnenkort) omzetbijdrage volgen van alle verschijningsvormen van een titel. In Analytics van CB kunt u de top10 NSTC’s van uw eigen uitgeverij zien en krijgt u een grafisch overzicht van het afzetaandeel per verschijningsvorm, het verloop van de afzet van de afgelopen 24 maanden en een cijfermatig overzicht per verschijningsvorm met aantallen en omzetbijdrage. Zo kunt u goed beoordelen wanneer en waar u welke verschijningsvorm het beste in kunt zetten.

top33.jpg#asset:365

Wekelijkse top33

Benieuwd naar de marktbrede top33 NSTC’s van de week? U vindt ze in Analytics op het dashboard Marktmonitor. En sinds november zijn ze ook elk moment op te vragen via een webservice (getTopNstc). Websites en -shops gebruiken de top 33 om klanten te informeren over top-titels.
Meer informatie over deze en andere beschikbare webservices vindt u in het Nederlands en het Engels op onze wiki: https://wiki.cb.nl/display/WEB

Wilt u meer informatie over NSTC? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij CB of stuur een e-mail naar isbn@cb.nl