21 september 2021

Mijnbestseller en Brave New Books maken hun titels beter vindbaar met Thema-codes

Onze klanten Mijnbesteller en Brave New Books hebben afgelopen week ruim 10.000 titels voorzien van Thema-codes. Thema is het nieuwe internationale systeem voor boekclassificatie.

“Thema helpt ons, om de titels van onze vele auteurs nog beter zichtbaar te maken in alle webwinkels en boekhandels,” zegt Peter Paul van Bekkum van Mijnbesteller en platformleverancier van Brave New Books.

Met Thema-codes kunnen titels heel specifiek ingedeeld worden: op (meerdere) verschillende categorieën of bijvoorbeeld op tijdsperiode of locatie. Zo kunnen consumenten makkelijker en sneller titels vinden over een specifiek onderwerp of binnen een bepaalde categorie. In CB Online kunnen uitgevers Thema-codes toevoegen.

Thema steeds meer gebruikt

Thema wordt als steeds meer gemeengoed in het Nederlandse boekenvak. De meerderheid van alle uitgevers kent nu Thema-codes toe aan hun titels. Twee jaar geleden is Thema in het Nederlandse boekenvak geïntroduceerd. Inmiddels hebben de meeste nieuwe titels bij verschijning meerdere Thema-codes. Op deze manier zorgen uitgevers ervoor dat (online) boekwinkels en lezers hun titels een stuk beter kunnen vinden.

Thema verplicht vanaf 1 januari

De GAU, KBb en KVB hebben namens hun leden (uitgevers en boekverkopers) besloten dat vanaf 1 januari 2022 in ieder geval alle nieuwe algemene boeken Thema-codes moeten krijgen. Zij hebben CB gevraagd om de systemen (CB Online, ONIX) hierop aan te passen: het veld 'Thema' wordt dan een verplicht in te vullen veld. Veel uitgevers zorgen er bovendien voor al hun bestaande titels die nog geen Thema-codes hebben nu ook van Thema te voorzien. Sinds de zomer kunnen boekverkopers in CB Online zoeken op Thema.

Zo voegt u zelf Thema toe aan uw titels

Wilt u als uitgever net als Mijnbestseller en Brave New Books ook aan de slag om uw titels beter vindbaar te maken? En ontbrekende Thema-codes toevoegen aan uw titelinformatie? Op support.cb.nl vindt u hoe u dit kunt doen.

Heeft u Analytics van CB? Dan kunt eenvoudig een overzicht te maken van uw titels zonder Thema. Hoe dat werkt vindt u ook op support.cb.nl.

Mijnbestseller en Brave New Books maken hun titels beter vindbaar met Thema-codes