30 mei 2022

Jaarcijfers CB 2021

CB publiceert zijn jaarcijfers van 2021. De logistiek dienstverlener realiseerde in het jaar van zijn 150ste verjaardag een omzet van € 123 miljoen en een bedrijfsresultaat van € 9,9 miljoen. Hiermee was het bedrijfsresultaat in 2021 minder goed dan in 2020, maar kenden de markten Media en Healthcare van CB toch een sterke groei.

Bekijk hier de jaarcijfers en het bestuursverslag.

Zo distribueerde CB meer fysieke boeken dan het jaar ervoor en heeft het bedrijf grote groei doorgemaakt in het on demand printen van boeken en de distributie van het educatieve en wetenschappelijke boek. Ook groeide CB in de Healthcare-markt; onder meer in de distributie van incontinentie- en wondzorgmateriaal en door nieuwe klanten die kozen voor e-fulfilment door CB.

Linda van Zomeren, CEO CB: “2021 was in vele opzichten een bijzonder jaar. Een jaar waarin corona opnieuw een ontwrichtende werking op de maatschappij en onze branche had, maar ook een jaar waarin we samen met onze klanten en partners hebben getoond dat we veerkrachtig zijn.”

Verkleinen sustainable footprint

CB verkleint zijn sustainable footprint. Door hergebruik van verpakking, inzet van duurzame vervoersoplossingen en recycling. In 2021 nam CB nieuwe initiatieven, waaronder het plaatsen van zonnepanelen en de uitbreiding van ledverlichting.

Predicaat Koninklijk

In 2021 vierde CB zijn 150ste verjaardag. Op 6 april bezocht Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander CB in Culemborg. Na een rondleiding door het distributiecentrum opende hij CB’s nieuwe, volautomatische bakkenmagazijn. Commissaris van de Koning van Gelderland, John Berends, reikte het predicaat Koninklijk uit.

Sector Media: grootste groei in educatieve boek en Print on demand

CB distribueerde in 2021 bijna 41 miljoen algemene boeken voor uitgevers naar retailers en webwinkels (+1,7% ten opzichte van 2020). Hierbij was een duidelijke verschuiving zichtbaar van offline naar online. Op het gebied van distributie van digitale boeken (e-books en audioboeken) is bij CB 0,3% meer netto omzet gerealiseerd.

In 2021 werden er 15% meer studie-en wetenschappelijke boeken gedistribueerd. De Belgische educatieve uitgeverij Plantyn koos voor CB en The Learning Network tekende met CB een contract voor de distributie van studieboeken voor het mbo, hbo en wo. Met de komst van Springer Nature als klant is CB ook op grotere schaal actief in de distributie van wetenschappelijke boeken door heel Europa.

CB produceerde in opdracht van uitgeverijen 45% meer boeken via Print on demand ten opzichte van 2020. Uitgevers willen hun titels altijd leverbaar houden zonder het risico op grote restvoorraden. Met Print on demand verlagen zij hun opslagkosten en hun sustainable footprint door niet te produceren wat niet wordt verkocht.

Sector Healthcare: groei levering medische hulpmiddelen aan huis

De omzet van Healthcare is met € 6,8 miljoen gestegen naar € 18,7 miljoen door de ontwikkeling van CB’s label Hulpmiddelbezorgd.nl en door groei van de klantenportefeuille. Zo werden veel zelfstandige apotheken aangesloten binnen de platformdienstverlening van CB Healthcare. Daarnaast distribueerde CB beschermingsmiddelen in opdracht van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.

Bekijk de highlights van de jaarcijfers van CB