25 mei 2021

Jaarcijfers CB 2020

Vandaag publiceert logistiek dienstverlener CB zijn jaarcijfers 2020. In het jaar waarin de coronapandemie de markt domineerde, realiseerde CB een omzet van 110 miljoen en een bedrijfsresultaat van 13,9 miljoen. Het toenemen van orders via internet, een sterke focus op de kosten en de liquiditeitspositie, de logistieke diensten voor het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en het blijven leveren van goede service aan boekverkopers, uitgevers en de zorgsector in een lastige tijd, kenmerken het jaar.

Jaarcijfers en bestuursverslag zijn hier te bekijken.

Manon Quaedvlieg, CFO CB: “In onze beide markten, Media en Healthcare, stonden onze klanten afgelopen jaar voor flinke uitdagingen. Met bewondering hebben wij ervaren hoe onze klanten in de boekensector met veel ondernemerszin, creativiteit en doorzettingsvermogen hun organisaties draaiende hielden. In Nederland en België hebben we te maken gehad met winkelsluitingen, afhaaloplossingen en een verhoogde druk op webshops. Dat vroeg aanpassingen in onze dienstverlening en een goede samenwerking in de keten. Met uitgeverijen, boekverkopers en brancheorganisaties KBb, GAU, CPNB hebben we vanaf het begin van de pandemie steeds nauw overleg gehad over dat wat nodig was om de lezer te blijven bereiken en ondernemingen te ondersteunen.”

“De sector Healthcare voelde de gevolgen van de coronapandemie als geen ander. ’Handen aan het bed’ waren nog meer nodig dan anders. Als CB willen wij dat zorgprofessionals zich kunnen focussen op zorg. Logistieke zaken, daar hoeven zij zich niet druk om te maken. Zo leverden wij een bijdrage aan de logistieke organisatie rond medische beschermingsmiddelen.”

Wendbare organisatie

Quaedvlieg: “2020 heeft de wendbaarheid van onze organisatie extra zichtbaar gemaakt. Corona heeft van veel CB’ers gevraagd dat zij bijsprongen in andere teams en extra werk verzetten. Dat wij onze service levels hoog hebben weten te houden is een groot compliment voor alle collega’s.”

Sector Media: flexibiliteit in dienstverlening

Het bestelgedrag en daarmee de volumes voor de fysieke boekhandels veranderden door maatregelen en lockdowns voortdurend. Het voorspellen van bestellingen en plannen van verwerkings- en vervoerscapaciteit was steeds de uitdaging. Het hele jaar paste CB zijn dienstverlening aan.

De omzet rond de distributie van het fysieke boek steeg met 25%, voornamelijk gedreven door bestellingen via webshops. Het volume school- en studieboeken dat CB distribueerde in opdracht van uitgevers is door acquisitie gegroeid met 3,5%. Daarnaast nam CB Luisterhuis over en integreerde de distributie van audioboeken binnen de CB-platformen.

Print on demand bleef zich ontwikkelen. Single copy productie, waarbij de uitgever ervoor kiest een boek pas te laten produceren als het besteld wordt, groeide met 20% ten opzichte van 2019. De productie van short print runs, waarbij de uitgever kiest voor het laten produceren van een kleine oplage, groeide met 106% ten opzichte van 2019.

De business unit Media breidde zijn internationale klantenkring onder meer uit met de wetenschappelijke uitgever Springer Nature waarvoor CB internationale distributie en print on demand diensten realiseert.

Sector Healthcare: groei en joint venture met PostNL

De business unit Healthcare groeide in 2020 met 239%. Deze groei kwam onder meer tot stand door dienstverlening voor het Landelijke Consortium Hulpmiddelen en nieuwe klanten in internationale distributie, toenemende vraag op het gebied van e-fulfilment en de groei van het platform Hulpmiddelbezorgd.nl voor levering van zorghulpmiddelen bij mensen thuis.

In juli intensiveerde CB’s healthcare unit de samenwerking met PostNL door samen te gaan in een nieuwe joint venture: CB Healthcare. Vanuit dit nieuwe partnership willen PostNL en CB klanten in de zorgsector voorzien van een breed aanbod aan logistieke oplossingen, zoals de levering van wondzorgproducten en incontinentiemateriaal aan huis en bij zorginstellingen. PostNL heeft een minderheidsbelang in de vennootschap CB Healthcare bv.

Naar jaarverslag 2020.