11 april 2018

Nieuwe infographics: Online verkoop blijft stijgen

Vandaag publiceren wij de e-bookbarometer en boekenbarometer over het eerste kwartaal van 2018.

De cijfers laten een hele lichte krimp zien van de afzet van het fysieke boek (-1,8%) en een stijging van de e-bookverkoop ten opzichte van 2017 (5,4%). Het aandeel online verkopen van het fysieke boek en de omzet van e-bookabonnementen blijft stijgen in 2018.

Boekenbarometer Q1 2018

Het aandeel online verkopen op het totaal van fysieke boeken is met 18,0% hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De totale afzet van het fysieke boek is in vergelijking met een jaar geleden licht gekrompen met -1,8%. De ontwikkeling op gebied van Printing on Demand laat eenzelfde beeld zien als vorig kwartaal; een opwaartse trend in afzet en aantal titels. De boekenbarometer heeft een nieuwe grafiek voor afzet voor boekwinkel en online per genre. Hiermee wordt inzichtelijk dat mens en ontwikkeling (psychologie- en zelfhulpboeken) en managementboeken veel meer online worden gekocht dan boeken uit andere genres.

E-bookbarometer Q1 2018

De nieuwe grafiek ‘afzet in verkopen, uitleningen en abonnementen per genre’ laat zien dat abonnementen vooral succesvol zijn op het gebied van fictie en kinderboeken. De bibliotheek heeft de meeste uitleningen op het gebied van reizen, romantiek, kinderen en educatief. De best verkopende genres zijn met name thrillers, management en mens en ontwikkeling. Uitleningen van e-books zijn 18,0% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en 18,7% hoger dan de vorige 12 maanden. 7,1% van alle verkopen is een e-book. Dit is een lichte stijging ten opzichte van vorig kwartaal (+0,1%).

Download hier de E-bookbarometer Q1 2018

Download hier de Boekenbarometer Q1 2018

Bekijk de voorgaande barometers via www.cb.nl/infographics.