26 november 2019

Nederlands btw-tarief e-books en audioboeken van 21% naar 9%

De Nederlandse regering heeft in september dit jaar bekend gemaakt het btw-tarief voor e-books en audioboeken te verlagen van het hoge btw-tarief van 21% naar het lage btw-tarief van 9%. De verlaging gaat in op 1 januari 2020.

Wij passen onze systemen aan

CB zorgt ervoor dat vanaf 1 januari 2020 in al zijn systemen voor e-books en audioboeken wordt gerekend met het lage btw-tarief van 9%. Deze systeemaanpassingen voeren wij uit in nauwe afstemming met de Media Federatie en de Koninklijke Boekverkopersbond.

Automatische omzetting btw-classificatie

E-books en audioboeken vallen niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Wij zullen de e-booktitels omzetten naar het nieuwe btw-tarief per 2020. Dit doen wij automatisch, de uitgever hoeft hiervoor niet in actie te komen. De adviesverkoopprijs van e-books en audioboeken wijzigt CB vanzelfsprekend niet.

Mogelijke aanpassing van de adviesverkoopprijzen

Uitgevers kunnen besluiten de adviesverkoopprijzen inclusief btw aan te passen om zo de verlaging van het btw-tarief geheel of gedeeltelijk door te geven aan de consument. Zij kunnen deze aanpassing eenvoudig doen in CB Online of ONIX. Vanaf 1 januari 2020 zullen de systemen van CB met de vanaf dan geldende adviesverkoopprijzen inclusief btw rekenen en deze ook zo via de elektronische berichtuitwisseling (o.a. ONIX) verspreiden.

Over de technische aspecten van de aanpassing van de btw-classificatie in ONIX en CB Online ontvangen de bij ons bekende contactpersonen voor eind november bericht.

Boeken met een e-book / gemengde btw

Fysieke boeken waarbij ook een e-bookversie wordt meegeleverd, zijn onder de huidige btw-regelgeving een gemengd product (fysiek boek met btw laag en e-book met btw hoog). Het e-book dat wordt meegeleverd mag vanaf 2020 ook onder het lage btw-tarief vallen. Het moet dan wel gaan om een e-book dat in inhoud en gebruik vergelijkbaar is met de fysieke uitgave.

CB kan in de artikelregistratie niet zien waar het hoge btw-deel van het boek betrekking op heeft. Behalve een e-book kan het immers ook een dvd, cd-rom of software betreffen. Voor uitgaves met een gemengd btw kunnen wij dus geen aanpassing van de btw-classificatie uitvoeren. De uitgever kan dit zelf te doen via CB Online en/of ONIX.

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact op met uw accountgroep of uw accountmanager.