100% groene elektriciteit voor CB

Naast zonne-energie maakt CB nu ook gebruik van windenergie. Daarmee is onze elektriciteit 100% groen. Een totale besparing van 3.370.000 kg CO2 per jaar.
Op twee van onze magazijnen liggen zonnepanelen. Deze leveren ons veel groene stroom en vermindering van CO2-uitstoot (vergelijkbaar met 330 huishoudens). De stroom die de zonnepanelen opwekken is niet genoeg voor heel CB in Culemborg. Daarom kopen we ook nog stroom in. Sinds 1 januari is ook deze stroom volledig 'groen' want komt van de wind.
Erik de Vries (duurzaamheidscoördinator bij CB): "Als je kijkt naar de totale impact die wij maken op het milieu (de zogenaamde 'footprint') leverde de grijze energie die we inkochten de grootste negatieve impact op. Dus dat we nu kiezen voor windenergie maakt ons als bedrijf meteen een stuk duurzamer. We hebben als CB onze duurzaamheidsdoelstellingen nog niet precies vastgesteld, maar met deze verandering voldoen we in een klap aan de uitgangspunten voor 2030 uit het 'Klimaatverdrag van Parijs.' Iets om heel erg trots op te zijn."
In cijfers
- De zonnepanelen van CB wekken vanaf 2025 naar schatting 1,7 GWH op (besparing van 670.000 kg CO2).
- Naar schatting kopen we nog 7,2 GWh elektriciteit in. Door te kiezen voor windenergie besparen we nog eens 2.700.000 kg CO2.
Windenergie
Erik: “Windenergie is naast zonne-energie onomstreden duurzaam, omdat windenergie volledig hernieuwbaar is; wind gaat nooit op. Windenergie wordt bovendien ‘lokaal’ geproduceerd. CB kiest, in samenwerking met Vattenfall, voor Europese windenergie. Op heel veel plekken in Europa wordt windenergie geproduceerd, waardoor er relatief weinig verlies in de hoogspanningskabels plaatsvindt.”
Duurzaamheidsbeleid
CB wil duurzame keuzes maken. Vanuit dat perspectief doen we nu verdere analyses op onze footprint. Zo weten we welke aanvullende aanpassingen de meeste impact maken en actie vragen.
Over het Klimaatverdrag
In het Klimaatverdrag van Parijs hebben 195 landen, inclusief Nederland, afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, en zo mogelijk 1,5 graden Celsius. De Nederlandse politiek heeft vervolgens een Klimaatakkoord opgesteld, met als doel: in 2030 stoten we in Nederland bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uit dan we in 1990 deden. In het Klimaatakkoord staan de maatregelen