Anne Groothuis
8 jun. 2022, door Anne Groothuis
media

De beschikbaarheid van digitale artikelen

Het is goed mogelijk dat u als uitgever uw digitale content al volledig op de rit heeft. Toch is het verstandig om zo nu en dan te controleren of alles nog naar wens verloopt. Want er verandert wel eens iets, en het is zonde als uw assortiment niet overal leverbaar is terwijl dat wel de bedoeling is.

Hieronder vindt u verschillende tips over hoe u het bereik van uw digitale catalogus zo groot mogelijk kunt maken – en houden, zodat uw e-books en audioboeken overal gekocht én gelezen kunnen worden. Hieronder in het kort wat u daarvoor kunt doen:

  1. Levering aan alle afnemers toestaan;
  2. Uw e-books en audioboeken aan alle afnemers beschikbaar stellen;
  3. Beschikbaarheid in alle vormen activeren: lenen via KB, verkoop én abonnementen via webwinkels.

Hoe u dit doet? Dat licht ik hieronder verder toe.

Afnemers in uw netwerk controleren en beheren

Geregeld sluiten nieuwe webwinkel en platforms zich aan bij CB, waarover u per e-mail op de hoogte wordt gehouden. Daarnaast kunt u ook in CB Online afnemers inzien en beheren. Dat kan in het scherm “Netwerk”. Is er een afnemer niet verbonden? Dan zijn uw titels daar nog niet te koop.

Lees hier hoe u wel digitale artikelen aan deze afnemers kunt gaan leveren.

Titels beschikbaar maken

Wanneer de connectie met een webwinkel of platform gemaakt is, kunt u zelf bepalen welke titels u aan deze afnemer beschikbaar maakt. De beschikbaarheid activeren kunt u doen in de assortimentspagina per titel, of gemakkelijk in bulk. Lees hier u uw audioboeken beschikbaar maakt en hoe u bulkwijzigingen uitvoert.

Korting voor e-books opgeven

In tegenstelling tot fysieke boeken is er voor e-books geen standaard korting. Daarom is het van belang dat u zelf de korting opvoert waartegen u de e-books wilt verkopen. Dit kunt u doen in het scherm Kortingen / E-book. Voor audioboeken geldt een standaard korting van 30%.

Beschikbare titels controleren

Het kan geen kwaad om met enige regelmaat te controleren of uw e-books op de juiste plekken te koop zijn. Deze controle kunt u uitvoeren in CB Online in het scherm Assortiment / Overzichten digitaal.

Uitlenen via de KB

Naast reguliere verkoop en abonnementen kunnen consumenten digitale content ook lenen. Om digitale artikelen uit te lenen dient u de overeenkomst met KB te bevestigen, daarna kunt u zelf titels beschikbaar stellen voor uitlenen via de KB. U vindt KB en de uitleningen in de schermen CB Online / Netwerk / KB en CB Online / KB Afspraken.

In dit tabblad kunt u tevens aangeven of van elke nieuw uit te geven titel 1 exemplaar automatisch naar het Depot van Nederlandse Publicaties wordt gestuurd.

Webwinkels, platformen, verkoop en abonnementen

Afnemers zijn er in overvloed en zijn allemaal te vinden in het scherm Netwerk. U kunt hier ook de levering van uw digitale artikelen activeren. Er zijn drie soorten afnemers: webwinkels, webwinkel+ en platformen. Wat u over deze afnemers moet weten:

  • Webwinkels en webwinkels+ verkopen en/of audioboeken d.m.v. een downloadlink.
  • Platformen leveren de e-books en/of audioboeken zelf aan de consument in een reader of d.m.v. een app.

Platformen kennen ook een tweedeling, namelijk:

  • Reguliere verkoop: klant koopt en betaalt één e-book per keer.
  • Abonnement: klant betaalt een vast bedrag per maand en kan dan vrijelijk gebruik maken van het assortiment van de betreffende aanbieder.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het beheren van uw e-books ook eens op onze supportsite. Neem bij vragen contact op met uw accountmanager of onze klantenservice. We helpen u graag op weg!

Anne Groothuis

Anne Groothuis

Accountmanager digitaal

Anne kent als geen ander de ins en outs van de distributie van e-books en audioboeken. Als accountmanager digitaal helpt ze klanten met vraagstukken op het gebied van digitale distributie.