“Van logistiek dienstverlener tot ketenpartner”
ThiemeMeulenhoff
Home Media Onze klanten ThiemeMeulenhoff

ThiemeMeulenhoff heeft onlangs haar contract met CB opengebroken en verlengd tot en met 2019. De educatieve uitgeverij is een tevreden klant. “CB heeft zich voor ons ontwikkeld van logistiek dienstverlener tot ketenpartner.”

ThiemeMeulenhoff ontstond in 2000 door de fusie van Thieme, Meulenhoff en SMD. Het bedrijf had op dat moment twee eigen magazijnen en bracht deze samen in Zutphen. Na de verkoop in 2009 door PCM aan NDC|VBK en de samenvoeging met Nijgh Versluys / Bekadidact werd de logistiek van ThiemeMeulenhoff gereorganiseerd. Peter Mulder, manager inkoop, facilitair & logistiek, vertelt: “Wij hadden destijds drie opties: ons magazijn in Zutphen fysiek vergroten, alles onderbrengen bij CB of een andere logistieke dienstverlener selecteren. Dit laatste leek niet zo verstandig, aangezien de moedermaatschappij NVC|VBK al een overeenkomst had met CB. Eind 2009 hebben wij de hele opslag en logistiek integraal ondergebracht bij CB in Culemborg en heeft CB ons pand in Zutphen overgenomen. De overgang naar één locatie was een interessante maar ook enigszins risicovolle operatie. Mede door de ondersteuning door CB is dit destijds goed verlopen. We hebben het stapsgewijs aangepakt: eerst hebben we alle voorraad die in het 4e kwartaal niet meer zou bewegen naar Culemborg overgeheveld en daarna de rest van de voorraad. Hierdoor kon de uitlevering vanuit Zutphen gewoon doorgaan tot in Culemborg alles goed was ingeregeld.”

Educatieve logistiek

Algemene boeken worden door CB gedistribueerd naar alle boekhandels in Nederland. Het gaat vaak om kleine bestellingen in volume. Mulder: “Voor ons stuurt CB voor een belangrijk deel volle vrachtwagens naar een beperkt aantal educatief specialisten (de schoolboekhandel). Van daaruit worden de boeken verder gedistribueerd naar de scholen en/of studenten. Bij schoolboeken is het belangrijk dat ze in één keer kunnen worden afgeleverd. Elk boek dat niet direct mee kan in de zending is een extra levering, en dat kost geld. Samen met CB hebben we eraan gewerkt dat dit proces, inclusief de juiste factuur, in de loop van de tijd steeds beter is geworden. Doordat we zelf aan logistieke dienstverlening hebben gedaan, kunnen we CB adviseren over zaken die beter kunnen. Omgekeerd helpt CB ons. Het karakter van educatieve logistiek is anders dan voor het algemene boek en dat was bij de start van de samenwerking misschien wel de grootste uitdaging.”

Analytics

“In Analytics van CB zit enorm veel informatie. Zo willen we nu de omloopsnelheid van onze individuele producten koppelen aan de logistieke kosten en deze informatie periodiek en eenvoudig uit het systeem kunnen halen. Hierover zijn wij momenteel met CB in gesprek.”

Flexibiliteit

Mulder vindt het prettig dat CB de laatste jaren steeds flexibeler is geworden. “Dit heeft deels te maken met de marktontwikkelingen en de opkomst van veeleisende partijen zoals bol.com.” Voor kleine titels of titels die zich aan het eind van de levenscyclus bevinden, maakt ThiemeMeulenhoff bij CB gebruik van Printing on Demand. “In de toekomst zullen steeds meer boeken op bestelling worden geproduceerd. Ik verwacht dat we binnen 10 jaar geen voorraad meer nodig zullen hebben.”

Digitalisering

Naast het fysieke boek zet ThiemeMeulenhoff in op digitaal lesmateriaal. “Wij geloven in gepersonaliseerd onderwijs. De digitalisering biedt de kans om content breder en beter in te zetten, maatwerk te leveren en zo de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.”

Meer informatie over onze dienstverlening voor educatieve (web)winkels en uitgevers? Klik hier.

Meer klantverhalen