De introductie van het internationale Thema in het Nederlandse boekenvak

Eind vorig jaar werd het al in Boekblad aangekondigd en binnenkort is het zover. Dan is CB klaar met het inrichten van de infrastructuur voor de introductie van Thema binnen het Nederlandse boekenvak. Dat gebeurt op verzoek van diverse uitgevers en retailers. Na het inrichten van de infrastructuur kan het echte werk pas beginnen. Want of Thema ook voor het Nederlandse boekenvak een succes wordt, is afhankelijk van hoe breed de diverse marktpartijen het adopteren.

De nieuwe, slimme internationale standaard Thema stelt uitgevers in staat om veel specifieker te classificeren dan met NUR of BISAC mogelijk is. Thema bestaat uit drie delen: een onderwerp (subject), een qualifier en een nationale extensie. Het onderwerp is vergelijkbaar met de huidige NUR. F is dan 'fictie', FL 'science fiction' en FLR voor 'militaire science fiction'. Een qualifier is nog het best te vergelijken met een trefwoord die je aan het onderwerp toevoegt. Er zijn zes soorten qualifiers: locatie, taal, periode, educatief doel, interesse (zoals vakantie of een bepaald feest) en stijl. Zo wordt FL+1DDN science fiction die zich in Nederland afspeelt.

De kracht van Thema zit hem in de combinatie van 2970 onderwerpen en qualifiers. Er zijn 3016 plaats-, 278 taal-, 211 periode-, 369 educatief doel-, 126 interesse- en 174 stijl-qualifiers. Dat betekent dat er zonder nationale extensies in theorie circa vier triljoen (!) aparte categorie├źn mogelijk zijn.

Thema wordt in andere landen al gebruikt, vooral voor verfijnde schapvulling, search en indexatie. Op dit moment zijn er al diverse partijen in Nederland die experimenteren om de aannames te bewijzen dat vindbaarheid, traffic en omzet inderdaad stijgen met het gebruik van Thema-codes. Dat gebeurt online, maar ook op de winkelvloer.

Binnenkort zijn Thema-codes op te voeren in CB Online en via Onix aan te leveren en over te nemen. Ook wordt er gewerkt aan een tool die steeds slimmere suggesties zal doen voor de juiste codes binnen CB Online.

Benieuwd en nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Thema? Zie hier voor meer documentatie: